Két keréken, országúton, országútival

Két keréken, országúton, országútival

Kicsit felélesztem a blogot, mert...

2022. december 01. - Le a spammerekkel

Kiköltöztem az agglomerációba, itt elég szar a közlekedés, bicikli nélkül órákat kell várni, ha az ember nem akar kilométereket gyalogolni, sok esetben járda nélküli országúton. Úgyhogy van biciklim, használom is rendszeresen. Igaz, már nem országúti, nem is lehet vele száguldozni, de még mindig jobb, mint Volánra vagy MÁV-ra várni.

Sajnos Budapestre vagy némi kerülővel tudok felmenni vagy egy forgalmas országúton, ahol nincs kerékpárút. Elég elkeserítő a helyzet. Az autósok egy kis hányada egyszerűen életveszélyes. Az életveszélyesen közlekedők közt sok a hivatásos (buszsofőr, teherautós, kamionos). Sajnos most nem fér a keretbe egy sisakkamera, különben hoznék érdekes felvételeket. Az egy dolog, hogy sávon belül előznek. A legtöbb nem zavar. De néhányan mintha szándékosan próbálnának veszélyeztetni.
Például nagy, 50-60 körüli sebességkülönbséggel előz, minimális oldaltávval és még be is vág elém. Ez még személyautóval is rossz érzés, de amikor kamionnal csinálja ezt valami isten barma, ahogy ma tette egy XX* rendszámú idióta... (XX-szel kezdődött a rendszám, a többire sajna nem emlékszem).
Vagy... körforgalom az autópálya előtt. Én megyek a körforgalomban, mögöttem jön egy kisteher ami utánfutót is vontat és a körforgalomban engem kikerül, majd azzal a mozdulattal be is vág elém és megy az autópálya felhajtójára, kis híján elsodorva engem. Nagyjából tíz másodpercet vesztett volna, ha lassít mögöttem és megvárja, míg túljutok a felhajtó vonalán.
Vagy... ez már Budapest. Azt hiszem, a Csömöri úton van a vasúti felüljáró előtt egy buszsáv, ahol nincs engedélyezve a kerékpározás. Ergo megyek a belső sávban. Mögöttem egy kínai/vietnami úriember egy magyar rendszámú Mercedes-ben, felvéve az én tempómat. Kivárja, míg eltűnik a sok szemből jövő autó, akkor előz. A mögötte érkező barom már dudál és üvöltözik, hogy takarodjak az útról. Biztos az ecserin vette a jogsiját, különben tudnia kéne, hogy a buszsávon a buszokon kívül taxi és motor közlekedhet, kerékpár nem.
Hasonló eset: a Dunakeszi reptér melletti útnak a Pest felőli vége. Egy kamionból üvöltözik velem valami idióta az anyósülésről, hogy takarodjak a kerékpárútra. Szegénykém nem tudja, hogy a járda nem kerékpárút. És azon a részen csak járda van...

Másik oldal a biciklisek. Szerencsére errefelé viszonylag ritkán találkozom "sporttársakkal", így a szabálytalan biciklisek elkerülnek általában, max. a járdán biciklizők érik el az említési limitet, de... Könyörgök, nem lehetne valamit tenni, hogy a biciklis ruhák, főleg a téliek, ne feketék legyenek? Sokáig én is ninját játszottam, nem is tűnt fel, hogy alig látszom, ha nincs rajtam láthatósági cucc. Mióta 15 fok alatt van a max. hőmérséklet, szerencsére kénytelen vagyok téli felsőt és arra bringás esőkabátot húzni (menetszél ellen), így a láthatóság megoldva. Előtte szürke, fekete, kék cuccokban jártam, abban a hitben, hogy a Velotech  (H50) hátsólámpa szürkületkor már elég jó láthatóságot biztosít. Néhány napja történt, hogy már szürkületben tekertem hazafelé és megelőzött egy outis, akinek ugyanolyan lámpája volt, mint nekem. Csak ő teljesen feketében volt. A biciklije is fekete, a ruhája is, csak a hátsó lámpa biztosított némi láthatóságot. Kb. harminc méterről már csak egy apró piros pont volt a nagynak képzelt lámpa. olyan 80-100 méterről már szinte eltűnt. Elképzeltem, hogy egy 70-80-nal érkező autós mit láthat belőle... ijesztő. :(
Erre ma is láttam egy ninját. Igaz, sütött a nap, de a fekete ruhájában, fekete biciklijével rendesen beleolvadt a háttérbe. Nagyon kellene valami akció, hogy a ruhagyártókat rávegyék, jól látható bringás ruhákat gyártsanak, ne ilyen sötét, fekete cuccokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketkerekenoutival.blog.hu/api/trackback/id/tr117992300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása